Construim Hală Cramă pentru Producția Vinurilor
Potrivit specialiștilor oenologi, crama este o construcție la nivelul solului, amplasata de obicei în/lângă vie, care permite prelucrarea strugurilor, prepararea vinurilor și păstrarea lor. Frisomat România a construit mai multe crame de vin în România, beneficiind de experiența colegilor din fililalele din Franța, Spania și Portugalia.
Hale Crame pentru Produția Vinurilor – Proiectate, Produse, Livrate și Construite de experții Frisomat. ✅Experiență de peste 25 de ani. ✅Peste 1.000.000mp construiți. Alege Frisomat!
Servicii complete - Control Complet

PROIECTARE
Proiectăm atât Crama dvs. (suprastructura), cât și fundațiile. Facem asta cu departament propriu de proiectare.

PRODUCȚIE

LIVRARE

MONTAJ
Alegeți un constructor cu experiență atât în România, cât și în Franța, Spania, Portugalia, Belgia, Ungaria
Despre Frisomat
România
Frisomat România a fost înființată în 1996, la Piatra Neamț- 26 ani experiență
- +900 hale construite/proiecte
- +1.000.000 mp. construiți
- peste 800 de clienți
Frisomat deține 14 filiale internaționale – Algeria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Slovacia, Franța, Germania, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Olanda, Ucraina – și fabrici de producție în Belgia și Brazilia. Rețeaua noastră globală de distribuție este în continuă creștere. Prin prezența internațională, Frisomat activează în peste 100 de țări, în care a finalizat peste 40.000 de proiecte de hale metalice. Compania are 450 de angajați la nivel mondial.
Harta Proiecte Diverse Hale realizate în România
Model Hală Cramă Producție Vinuri
Crame Ușor de Extins - Modulare
Știind că orice afacere are un ciclu de dezvoltare, în medie de 3-4 ani, extinderea unei hale metalice – de tipul unei crame pentru producția vinurilor – este un fapt ce trebuie luat în calcul încă de la construcția inițială. Halele metalice FRISOMAT pot fi extinse atât în lungime, cât și în lățime prin cuplarea cu alte spații de producție sau de depozitare. În cazul unei hale metalice FRISOMAT, se poate realiza chiar și relocarea ei, cu respectarea încărcările zonale la noua locație.
Alegând o hală metalică FRISOMAT puteți materializa viziunea, visul și proiectul dvs într-o cramă impresionantă atât din punct de vedere arhitectural cât și funcțional, perfect integrată în mediul în care va fi construită.
Studii de caz: Hale Industria Alimentară - Click pentru Detalii!
Studii de caz: Hale Industria Alimentară - Click pentru Detalii!
Părerea Clienților
„Calitate, izolație și integrarea în peisajul zonei au fost cerinţele mele majore. Clădirile realizate de Frisomat îndeplinesc perfect aşteptările mele. Datorită expertizei Frisomat în construcții pentru domeniul vitivinicol, am fost capabil să-mi optimizez investiţia. Dorința lor de a asculta şi de a înţelege nevoile mele, împreună cu execuția de calitate m-au impresionat.”
Guilhem Durand, Viticultor ELENA Vignobles Guilhem Durand, Montpellier, Franța
Înscrirere Newsletter - Știri, Invitații evenimente, Conferințe online, Oferte
VIDEO Interviuri Angajați & Clienți
Avantaje
- Posibilitatea utilizării unei deschideri metalice care să excludă prezența stâlpilor în zona de fabricație (deschidere utilă de până la 60 m și diverse înălțimi)
- Acoperiș în două ape cu pantă de 10° sau 22°, tip terasă
- Pereții și acoperiș izolat pentru a menține vinurile fabricate și depozitate în condiții optime
- Posibilitatea de integrare a mezaninelor, a panourilor fotovoltaice și a ușilor de acces mari
- Posibilitatea igienizării rapide și ușoare a suprafețelor de producție (pereți, tavane) fără a fi necesară repararea și revopsirea acestora ca în cazul unei construcții de beton
- Posibilitatea extinderii facile a diverselor zone de fabricație sau a depozitelor, atât pe lățime cât și pe lungime
- Posibilitatea compartimentărilor mai facile, în cazul relocării unor spații de producție, fără a fi necesară spargerea pereților
Harta Producătorilor de Vin din România
Harta Indicațiilor Geografice pentru Vinuri
Bine de știut despre o Hală Metalică - Cramă de Producție a Vinurilor
Aveți de gând să construiți o cramă nouă? Sau poate doriți să renovați crama existentă? Sau poate doriți să realizați numai anumite extinderi și completări în crama existentă?
Consultați experții FRISOMAT care au experiență în construirea și modernizarea unei crame pe structură metalică!!!
EFICIENȚA IZOLAȚIE
Eficiența energetică al unei crame cu spațiile de producție și depozitele aferente se poate asigura în mare parte printr-o izolație adecvată. Acesta se poate obține prin utilizarea unor panouri sandwich de grosime 80-100 mm, această grosime de perete și acoperiș asigurând o temperatură potrivită atât pe timp de iarnă, fără a necesita investiția în sisteme de încălzire suplimentare, cât și pe timp de vară când nu mai sunt necesare sisteme de răcire suplimentare.
FINANȚĂRI FONDURI EUROPENE
În cadrul Programului Național de sprijin pentru sectorul vitivinicol, prin intermediul Agenției Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se pot depune proiecte pentru realizarea investițiilor în crame pentru producția vinului. Ca angajament al beneficiarului este necesară menținerea investiției pe o perioadă de 5 ani, iar dintre cheltuielile eligibile menționăm:
- Construirea / achiziția imobilelor destinate vinificației, a laboratoarelor pentru controlul calității și a clădirilor cu destinația degustare sau prezentare și vânzare
- Modernizarea / renovarea imobilelor pentru recepția strugurilor, producția, ambalarea, depozitarea vinurilor sau a laboratoarelor de control a calitații, a sălilor de prezentare, vânzare sau degustare.
PANOURI FOTOVOLTAICE
Depozitele proprii sau halele metalice care adăpostesc o cramă pentru producția vinurilor consumă constant electricitate pentru zona de producție, depozitare birouri, iluminat exterior și interior, climatizare, etc. Panourile fotovoltaice montate pe acoperișul acestor construcții, conform unor studii recent publicate pot reduce cu până la 60-70% din factura cu energia electrică. Constant și fără costuri de mentenanță.
Începând cu 1 Iunie 2022 toate halele metalice Frisomat România sunt Proiectate și Construite pentru instalarea de Sisteme Panouri Fotovoltaice.
Doriți să știți care sunt cele 7 Beneficii ale Panourilor Fotovoltaice? Accesați pagina resursă aici.
LOCALIZARE
O cramă pentru producția vinurilor trebuie să beneficieze de o proximitate de maxim 50 km față de locul de recoltă al strugurilor pentru a putea păstra denumirea de origine sau indicația geografică a vinurilor fabricate și de asemenea ar fi bine să beneficieze de acces rapid pentru livrarea produselor finite către drumurile naționale.
COMPARTIMENTĂRI
- Zonă de recepție a strugurilor
- Zona de vinificație primară
- Sală de depozitare și condiționare a vinurilor
- Sală depozitare baricuri
- Depozite pentru: ambalaje, materiale auxiliare (oenologice), produs finit ambalat
- Sală de îmbuteliere
- Sală de degustare
- Magazin – Showroom
- Laborator
DIMENSIUNE
Atunci când doriți să realizați o investiție într-o cramă de vinuri construită de la zero este bine să știți mai întâi: suprafața terenului de care dispuneți, capacitatea de producție anuală (proiectarea recomandându-se a se realiza la cel puțin dublul acestei capacități), gama sortimentală ce va fi fabricată și bineînțeles bugetul de care dispuneți. Ar fi bine de asemenea să trasați împreună cu oenologul o schiță a compartimentărilor, realizată în conformitate cu cerințele igienico-sanitare și de protecție a muncii.
La final, este bine să adăugați o zona de degustare a vinurilor cu suprafețe vitrate mari și poate chiar un traseu de vizitare a cramei, încă de la faza de proiectare a halei, astfel încât să fie mai ușor de integrat în viitoarea construcție.
POSIBILITATEA DE EXTINDERE
În cazul extinderii cramelor, specialiștii FRISOMAT vă pot ajuta și cu adaosul unor elemente vizuale care conferă autenticitate și care pot fi inserate fiecărei construcții industriale existente, astfel încât să transforme vechea clădire într-una mai plăcută privirii.
FRISOMAT vă poate ajuta de asemenea cu realizarea unor copertine de extindere a vinificației primare în exteriorul cramei existente și totodată cu recompartimentarea clădirii existente.
În cazul în care doriți o extindere a unei crame construite din beton, FRISOMAT vă poate ajuta cu propuneri de extindere a acesteia cu ajutorul structurilor metalice și a panourilor tip sandwich și de asemenea vă poate ajuta în schimbarea aspectului exterior al cramei existente.
ACCES LA UTILITĂȚI
Trebuie să luați în considerare faptul că în interiorul cramei este necesar să se asigure o temperatură și umiditate adecvată procesului de fabricație, precum și să se prevină expunerea directă la lumina soarelui a spațiilor de depozitare ale vinului.
Fiind un obiectiv de industria alimentară trebuie să aveți acces la apa potabilă destinată igienizărilor de utilaje, cu un debit adecvat capacității de producție.
Referitor la protecția muncii este bine să luați în considerare fie ca operațiile de la vinificația primară să fie realizate în afara cramei, fie in cramă, dar într-un spațiu separat unde va exista posibilitatea eliminării forțate a dioxidului de carbon format prin fermentație.
ELEMENTE DE DESIGN
România a devenit de-a lungul ultimelor decenii un jucător important pe piața vinului european, dar și mondial, de unde și interesul crescut al producătorilor de vin de a-și amenaja și dota cramele cu utilaje și echipamente din ce în ce mai performante. In ultimii ani, odată cu dezvoltarea oeno-turismului în țara noastră, proprietarii de crame sunt interesați totodată și de aspectul lor exterior, care ar trebui să reflecte o îmbinare estetică dintre tradițional și contemporan. Cu ajutorul specialiștilor FRISOMAT se pot realiza construcții metalice funcționale din punct de vedere productiv, dar și plăcute din punct de vedere estetic, reușind astfel să se ofere detalii autentice care vor reflecta personalitatea fiecărui loc în care va fi amplasată viitoarea cramă.
In cazul în care producătorii de vin doresc construirea unei crame futuriste într-o formă mai specială, cu siguranță structura metalică FRISOMAT va câștiga din acest punct de vedere.
AUTORIZAȚIE DE CONSTRUIRE
O hală de producție trebuie să răspundă la mai multe cerințe. Pentru a construi o hală de producție conform Legii 50/1991 este nevoie de obținerea autorizației de construcție. Acesta va fi acordată numai după aprobarea planului de construcție certificat.
Autorizaţia de construcţie pentru o hală de producție industrială asigură investiția dvs. prin evitarea furnizorilor de slabă calitate. Astfel, obținerea autorizației de construcție este un pas obligatoriu pentru toate construcțiile realizate, indiferent dacă au caracter permanent sau provizoriu. Prin urmare trebuie să vă adresați autorităților locale, care după procesarea cererii de emitere a autorizației de construire, vă vor informa în legătură cu orice reglementări suplimentare. În cazul halelor de producție şi a depozitelor de produse alimentare şi băuturi, acestea se referă la autorizația sanitar-veterinară şi pentru siguranta alimentelor emisă de Direcția de Sanitar Veterinara si de Siguranța Alimentelor de pe raza județului unde va fi construită hala de producție/depozitul, autorizația sau avizul de mediu şi autorizația ISU în cazul în care suprafața construita depăşeşte 600 mp.