
Începând cu 1 Iunie 2022 toate halele metalice Frisomat România sunt Proiectate și Construite pentru instalarea de Sisteme Panouri Fotovoltaice.
1. Consumul de Energie Electrică
Halele de de producție, de depozitare, agricole sau ferme de animale constant folosesc o cantitate mare de electricitate pentru procesele de producție, funcționare utilajelor și echipamentelor, la iluminatul interior și exterior, funcționarea echipamentelor de climatizare, etc.
2. Creștere cost/factură Energie Electrică
Din 2021, Europa se confruntă cu o creștere a prețurilor energiei, care se înscrie într-o tendință de creștere la nivel mondial.
Mai jos este un grafic al indexului Prețului de Consum Armonizat (EUROSTAT) pentru România, perioada Ianuarie 2018 – Aprilie 2022. Se poate observa o creștere de peste 42% a energiei electrice, ceea ce se regăsește deja în facturile de energie electrică.

3. Care este Planul Comisiei Europene referitor la Instalarea Panourilor Fotovoltaice?
Comisia Europeană intenționează, conform unui document oficial consultat de jurnaliștii Financial Times, ca pe acoperișurile halelor nou-construite să fie instalate panouri fotovoltaice, pentru reducerea amprentei de dioxid de carbon, dar și a dependenței de combustibilii fosili din Rusia pentru încălzirea clădirilor.
Executivul european și-a asumat ca până la finalul acestui deceniu 50% din energia consumată în Uniunea Europeană să fie obținută din “surse verzi“.
“Statele membre ar trebui să lanseze programe naționale pentru a sprijini instalarea acestor panouri pe clădirile cu un consum mare de energie și pe clădirile publice, de la școli la birourile instituțiilor publice”,sugerează instituția condusă de Ursula von der Leyen.
Dacă comparăm capacitatea instalată de energie verde (solară) Germania vs. România, se poate observa că este o discrepanță foarte mare, ceea ce înseamnă și o oportunitate uriașă pentru România (sursă Eurostat).

4. Ce și-a Propus și Oferă Frisomat România?
”Am înțeles că viitorul sigur, sustenabil și profitabil este verde.
Astfel am decis că de la 1 Iunie 2022, toate halele metalice proiectate în România vor fi calculate, produse si construite gata pentru instalarea de sisteme panouri fotovoltaice(20kg/mp).
Costul proiectării și consumurile suplimentare pentru structura metalică (principală și secundară) vor fi susținute de către Frisomat România.” a precizat Ionuț Rădulescu, director comercial Frisomat România
Fiind și producători de materiale de construcții, fabrica noastră din Belgia deja este dotată cu panouri fotovoltaice. Astfel reușim constant să reducem consumul de energie electrică din rețea (între 40-60%).

5. Pentru ce Domenii de Activitate se recomandă instalarea panourilor fotovoltaice?
Hale Producție

Halele metalice destinate producției de obicei sunt construcții cu o suprafață mare pe acoperiș, iar asta înseamnă un potențial foarte mare pentru folosirea panourilor fotovoltaice (solare). De regulă costurile de producție sunt destul de mari, prin instalarea unor sisteme fotovoltaice industriale se realizează o economie la energia electrica, mai ales ca exista si sprijin financiar de la stat pentru instalare.
Hale Depozitare

Depozitele proprii sau halele metalice de depozitare construite pentru închiriere consumă constant electricitate pentru zona de birouri, iluminat exterior și interior, climatizare, etc. Panourile fotovoltaice montate pe acoperișul depozitelor, conform unor studii recent publicate pot reduce cu până la 60-70% din factura cu energia electrică. Constant și fără costuri de mentenanță.
Hale Agricole - Ferme

Halele agricole (depozitare cereale, garaj utilaje agricole), însă mai ales fermele de pui de carne sau găini ouătoare, fermele de vaci și/sau de porci consumă constant electricitate pentru ventilare, funcționarea de echipamente, iluminat. Țările din vestul Europei de ani buni au redus facturile la energia electrică prin instalarea de panouri fotovoltaice.
Doriți să INVESTIȚI într-o HALĂ METALICĂ proiectată pentru instalarea PANOURILOR FOTOVOLTAICE?
7 Beneficii ale Panourilor Fotovoltaice
1 - Reducerea costurilor
Utilizarea panourilor fotovoltaice duce la o reducere a costurilor cu energia cu până la 65-70% asta chiar dacă investiția inițială poate fi considerată a fi una consistentă. Aceste sume însă sunt recuperate în timp destul de rapid, într-o perioada de până la 7 ani, în funcție de valoare și respectiv capacitatea de producție.
2 - Reducerea dependenței față de un furnizor
Panourile fotovoltaice aduc pe lângă energie verde, independență față de furnizorii care își țin consumatorii captivi. Producătorul de energie provenită de la panourile fotovoltaice scapă de grija consumului și mai ales a facturii aferente pentru că acum dispune de propria energie pe care o poate direcționa, în caz de surplus, înapoi în sistemul național în calitate de prosumator.
3 - Eficiență energetică
Soarele, singura resursă necesară funcționarii panourilor fotovoltaice este inepuizabil și, prin urmare, producția de energie poate avea continuitate. Datorită tehnologiilor performante, panourile fotovoltaice pot funcționa chiar și atunci când este înnorat, în zilele mohorâte de iarnă. În plus, resursa solară este gratuită.
4 - Costuri de întreținere reduse
Odată instalat, sistemul de panouri fotovoltaice necesită întreținere minimă deoarece nu are componente care se mișcă sau care sunt utilizate intens. Invertorul este singură piesă care necesită atenție după primii 5-10 ani de funcționare, însă panourile în sine au nevoie doar de o curățare anuală, operațiune care nu este nici dificilă și nici scumpă.
5 - Sustenabilitate
Panourile fotovoltaice sunt un sistem de producție a energiei practic și ecologic, prietenos cu mediul, care protejează natura și previne încălzirea globală. Acestea nu degajează gaze cu efect de seră și nici nu conțin substanțe toxice nocive pentru natură.
6 - Durată de viață
Producătorii oferă, în general, garanția funcționării panourilor fotovoltaice performante, în condiții perfecte pentru 25-30 de ani. Practic, până în anul 25 de funcționare, ele își păstrează un randament minim de 80% iar după aceea randamentul rămâne încă foarte ridicat ceea ce le face să fie foarte eficiente în continuare.
7 - Imagine publică
Un sistem de panouri fotovoltaice te poate scoate din anonimat și îți poate plasa compania pe lista scurtă a celor care setează tendințe și aduc schimbarea. O asemenea eticheta verde rămâne veșnic lipită pe imaginea publică și te transformă într-un super-erou al vremurilor moderne.
INFORMAȚII UTILE - CITEȘTE MAI MULT
Ce sunt panourile fotovoltaice și cum funcționează?
Panourile fotovoltaice transformă lumina soarelui în energie electrică. Cu toate acestea, deoarece produc energie electrică în curent continuu, aceasta trebuie convertită în curent alternativ. De aceea sistemele de panouri solare au un invertor.
Sistemele fotovoltaice pot fi ușor ajustate la nevoile oricărei afaceri. Numărul panourilor solare și dimensiunea acestora depind de consumul zilnic, amplasarea și orientarea acoperișului.
Care este durată de viață a panourilor fotovoltaice?
Durata medie de viață a panourilor fotovoltaice este de 25 de ani.
După 25 de ani, panourile vor funcționa în continuare, dar eficiența lor scade în medie cu 20%.
Ce se întâmplă cu energia produsă?
Desigur, o puteți folosi imediat pentru afacerea dvs. Iar atunci când produceți mai mult decât aveți nevoie, o puteți stoca în baterii sau o puteți livra în rețea.
Pot să vând surprursul?
Sigur, puteți vinde electricitatea de care nu aveți nevoie furnizorului de energie, introducând-o în rețea.