Studiu de caz pe scurt – Hala – Sere Transilvania
După o perioadă în care producția companiei Sere Transilvania s-a realizat în hale închiriate, în 2016 s-a decis construirea spațiului propriu de producție. Frisomat a proiectat, produs, livrat și construit 2 hale de producție, amplasate în Vâlcele, Județul Cluj. Lungimea halelor este de 40 m, lățime 20 și înălțime 5 și respectiv 7 de m, în total 1.600 mp. Halele sunt termoizolate, fiind integrat și un pod rulant de 2.5t pe o lungime de 40 m.
Cine este beneficiarul halei de producție?
Sere Transilvania este o companie cu capital Româno-American. Având o echipă de profesioniști, și-a propus să proiecteze și să producă sere și solarii în România.
“Dorim să fim lideri în domeniul horticol. Să punem umărul la revigorarea horticulturii în România și din Estul Europei. În fiecare zi ne propunem să fim percepuți de clienții noștri ca cei mai buni, construind și investind în relații de durată cu clienții, furnizorii și acționarii noștri.“ declară Csaba Lengel – Administratorul companiei Sere Transilvania
Compania proiectează, produce și comercializează:
- Solarii profesionale: tunel, gotice, cu perete vertical
- Sere: multi-tunel, modulare
- Sisteme și accesorii pentru: irigații, încălzire hală, ventilații hală
- Mese de cultură
- Folie și accesorii
De ce a fost nevoie de un spațiu nou de producție?
Compania a fost înființată în 2009. Încă de la început și-au propus realizarea unor produse potrivite pentru domeniul horticultor din România, punând accentul pe calitate și seriozitate. Cele mai importante 3 provocări în dezvoltarea companiei au fost:
- Atragerea finanțării pentru achiziționarea echipamentelor, materiei prime și ulterior pentru dezvoltarea infrastructurii companiei (hale de producție proprii vs. închiriate)
- Lipsa spațiului adecvat pentru a eficientiza fluxul tehnologic de producție și depozitare produse realizate.
- Identificarea unui constructor de încredere pentru a dezvolta și construi halele de producție, conform cu caracteristicile dorite.
Care a fost soluția tehnică oferită de Frisomat pentru spațiu de producție?
Frisomat Romania a proiectat, produs și livrat 2 hale cuplate de producție sere și solarii. Cele 2 hale de producție au o lungime de 40 de m, lățime de 20 m și înălțime de 5, respectiv 7 m la streașină. Termoizolația halelor de producție a fost realizată la acoperiș cu Panouri Sandwich EPS (poliuretan) de 100 mm, la perete SW EPS de 80 mm. Între cele două hale cuplate s-a realizat și un perete rezistent la foc 180 de minute (vata bazaltică de 120 mm). Halele sunt dotate cu luminatoare translucide montate în acoperiș, uși mare de acces – secționale având dimensiunile 4m x 4,5m și 5m x 4,5 m, uși pietonale, și pe toată lungimea unei hale un pod rulant de 2,5t (40 m lungime – 20 m lățime).
Lățimea, asigurarea luminii naturale în timpul zile, integrarea unui pod rulant, calitatea materialelor, asigurarea unui montaj de calitate și rapid erau criterii importante la selectarea firmei constructoare.
“După ce ai identificat exact ce ai nevoie și ai selectat un număr redus de potențiali constructori, diferența de preț nu contează așa de mult la alegerea firmei cu care să construiești spațiul de producție. Intervin elemente mai importante, cum este de exemplu calitatea construcției, timpul de realizare, seriozitatea companiei constructoare. În producție, timpul înseamnă bani! Frisomat România a fost mai scump decât alți constructori, însă m-a convins calitatea lucrărilor realizate la alți clienți, existența personalului propriu de proiectare și mai ales echipele experimentate de montatori.” a precizat Csaba Lengel.
Ce recomandă Domnul Csaba Lengel altor antreprenori care doresc să investească într-o hală de producție?
“Dacă între 2013-2015 puteam să procesăm/lucrăm concomitent maximum 16 proiecte, acum, având spațiile noi și reorganizând poziționarea echipamentelor, cu aceași număr de personal reușim, să procesăm concomitent 61 de clienți/comenzi. Este un salt uriaș de productivitate. Nu am fi putut să realizăm acest lucru în halele închiriate. La un moment dat, după ce ai acumulat experiența necesară, ai nevoie de propriul tău spațiu de producție. La dimensiunea si cu dotările adecvate. Nu există altă posibilitate. Trebuie să investești ca să poți crește!“ precizează Csaba Lengel
Performanța unei unități de producție (din orice domeniu) este influențată în mare măsură de eficienta fiecarui pas de proces in parte, de amenajarea spatiului si a eficientizarii traseului intre fiecare utilaj/echipament si personalul implicat in proces.
„În activitatea curentă a firmelor apar probleme operative de producție, de planificare sau proiectare, care se cer rezolvate în așa fel încât ele să corespundă unui anumit scop, de exemplu: un program de producție realizat cu beneficii cât mai mari, cu cheltuieli cât mai mici sau într-un timp cât mai scurt. Optimizarea procesului conduce la funcționarea mai eficientă atât a resurselor umane implicate în proces cât și a utilajelor și echipamentelor utilizate, ajutând la delimitarea și împărțirea eficientă a spațiilor în funcție de necesitatea fiecărui echipament și manipularea mărfii în condiții optime. Eliminați pașii inutili și ii automatizați pe cei ramași, astfel încât veți ajunge la un proces eficient, în care economisiți timp, reduceți erorile și evitați duplicarea muncii prestate.” recomanda Anda Vargatu – Expert VAS Activ Management – Optimizare procese de producție și de management