CONSTRUIM DEPOZITE DE CARTOFI SAU CEAPĂ
Depozitarea cartofilor și cepei este un domeniu pe care Frisomat îl înțelege foarte bine. Modularitatea, ventilația eficientă și controlul temperaturii sunt numai câteva aspecte ce pot fi încorporate în depozitul dvs. de cartofi.
Depozite de Cartofi – Proiectare – Producție – Livrare – Montaj asigurat de experții Frisomat. ✅ Experientă de peste 24 de ani. ✅ + 960.000 mp hale construite. ✅ Alege Frisomat!
Doriți să construiți un DEPOZIT DE CARTOFI?
Merită Investiția într-un Depozit de Cartofi sau Ceapă?
Depozitarea cartofilor este la fel de importantă ca și cultivarea, producerea lor. Cartoful conține cca 75% apă, din această cauză se îmbolnăvește foarte ușor în timpul păstrării. Însă dacă se asigură condițiile și etapele recomandate de depozitare, puteți asigura un câștig economic substanțial prin vânzarea cartofilor la momentul și prețul cel mai avantajos.
Depozitarea cartofilor, cepei este un proiect pentru specialiști. Un domeniu în care Frisomat are experiență. Știm că temperatura, nivelul de umiditate și de CO2, rata de încărcare, circulația aerului și iluminarea sunt toate criterii importante pentru depozitarea cartofilor în condiții ideale.
Care sunt cei mai Importanți 4 Factori pentru a Depozita Cartofii în Siguranță?
TEMPERATURA
Temperatura de depozitare a cartofilor este determinată de utilizarea finală a cartofilor depozitați. Îmbinarea panourilor trebuie să fie absolut etanșă pentru a garanta completa sigilare a interiorului celulei cu atmosfera controlată față de exterior.
Avantaj Frisomat
Suntem printre puținele companii din piața de construcții din România care Proiectează, Produce, Livrează și Construiește hale de depozitare de cartofi. Adică controlăm fiecare etapa. Proiectăm conform nevoii dvs. de depozitare. Producem elementele în fabrica proprie. Livrăm cu transportatori de încredere și punctuali. Montăm/Construim depozitele de cartofi sau ceapă cu echipe proprii experimentate. Peste 24 ani de experiență, +960.000 mp de hală construit doar în România.
UMIDITATEA
Umiditatea relativă trebuie menținută între 90 – 95%. În cazul În care umiditatea relativă scade sub nivelul de 90% cartofii se vor usca și vor prezenta riduri la suprafață.
Avantaj Frisomat
Având personal propriu de proiectare, integrăm echipamentele specifice de umidificare, facilitând montajul și funcționarea optimă a acestora.
ILUMINAREA
Cartofii trebuie depozitați în celulele în întuneric total și constant. În hala de sortare și ambalare iluminarea se recomandă să fie cât mai apropiată de cea naturală. Pe aleile de circulare și anexe, se recomandă iluminarea obișnuită.
Avantaj Frisomat
Având experiență îndelungată în construcția de depozite de cartofi, construim celule foarte bine izolate, fără sursă de lumină naturală, iar în acoperișul spațiilor de sortare-ambalare și alei de acces montăm iluminatoare translucide care asigură lumină naturală. Strucura metalică principală și secundară facilitează și ușurează montajul cablurilor electrice și corpurilor de iluminat.
VENTILAREA
Trebuie asigurată la un nivel minim, pentru a evita deshidratarea, dar suficient pentru eliminarea surplusului de CO2 generat de cartofi pe durata depozitării.
Avantaj Frisomat
Având personal propriu de proiectare, integrăm echipamentele specifice de ventilare, facilitând montajul și funcționarea optimă a acestora.
STUDII DE CAZ: Depozit de Cartofi sau Ceapă
„Discutând cu reprezentanții comerciali, mi-am dat seama că știu despre ce vorbesc și ce este important pentru mine. Cunoșteau domeniul, nu se comparau cu cei care construiesc doar hale industriale. Îmi ofereau încrederea că știu domeniul meu și că voi primi o soluție potrivită. (…) FRISOMAT fiind și proiectant, producător și constructor, a reușit să găsească soluții la propunerile/cerințele mele. În plus, au avut o viteză de reacție foarte mare.”
Becsek László, Administrator Biofarm. Vezi studiul de caz complet aici.
STUDII DE CAZ: Depozit de Cartofi sau Ceapă
„Discutând cu reprezentanții comerciali, mi-am dat seama că știu despre ce vorbesc și ce este important pentru mine. Cunoșteau domeniul, nu se comparau cu cei care construiesc doar hale industriale. Îmi ofereau încrederea că știu domeniul meu și că voi primi o soluție potrivită. (…) FRISOMAT fiind și proiectant, producător și constructor, a reușit să găsească soluții la propunerile/cerințele mele. În plus, au avut o viteză de reacție foarte mare.”
Becsek László, Administrator Biofarm. Vezi studiul de caz complet aici.
Doriți să construiți un DEPOZIT DE CARTOFI sau CEAPĂ?
Cele 5 Etape ce trebuiesc Respectate pe Durata Depozitării Cartofilor
Etapa 1 - ZVÂNTAREA
Este un proces foarte important și delicat în același timp. Are rolul îndepărtării umidități excesive a tuberculilor fără a-i deshidrata și a preveni răspândirea infecțiilor în masa de cartofi.
Proces
Ventilare mecanică inclusiv cu aer proaspăt la o temperatură cu 2..3°C mai mică decât temperatura cartofilor.
Durata
Între 3 – 5 zile.
Etapa 2 - VINDECARE A RĂNILOR
Este un proces în care cartofii sunt păstrați pentru o perioadă îndelungată de timp, perioada în care cartofii au ocazia de a vindeca leziuni de suprafață suportate pe perioada recoltării, transportului și depozitării. Această vindecare se face pentru pregătirea cartofilor în vederea depozitării. Scăderea numărului “rănilor deschise” duce la diminuarea șanselor de infectare pe durată depozitării. O importanță majoră îl are sistemul de menținere a umidității necesare.
Proces
Ventilare mecanică cu aport de frig la o temperatură 15-16°C / umiditate 95%.
Durată
15 – 25 zile
Etapa 3 - RĂCIREA
Dupa zvântare și vindecarea rănilor procesul de răcire este foarte important. Răcirea trebuie să se facă în așa fel încât cartofii să nu piardă în greutate și să preîntâmpinăm formarea zaharului în cartof. Este foarte important ca pe durata perioadei de răcire să nu se realizeze încălzirea cartofilor – aceasta încălzire accidentală poate determina începerea perioadei de germinație care este fatală pentru cartoful depozitat.
Proces
Ventilație mecanică (10-12 ori / zi), răcire treptată cu 0.3-0.5°C / zi cu o temperatură a aerului nu mai joasa de 2°C față de temperatura cartofilor.
Durata
30 – 60 zile
Etapa 4 - DEPOZITAREA
Începe când cartofii au ajuns la temperatura de depozitare finală. Condițiile de temperatură/umiditate pot varia funcție de destinația finală a cartofilor și anume:
Cartofii pentru chips se vor stoca la +..+12°C / 90% rH
Cartofii pentru prăjire se vor stoca la +5…+6°C / 90% rH
Cartofii de consum se vor stoca la +4…+7°C / 90% rH
Cartofii de sămânță se vor stoca la +3.5…+5°C / 90% rH
Cartofii pentru amidon se vor stoca la +4…+5°C / 90% rH
Proces
Ventilatie mecanica cu aer racit, mentinere temperatura + umiditate constante.
Durata
90 – 180 zile
Etapa 5 - ÎNCĂLZIREA
Această etapa începe cu circa 10 – 15 zile înainte de livrarea cartofilor și reprezintă procesul invers parcurs la răcirea cartofilor.
Aceasta etapă de încălzire se execută cu doua scopuri: se da timp zaharurilor reducatoare produse pe timpul racirii sa se transforme în amidon (se evita reacția Maillard), se evită formarea condensului la suprafața cartofilor în momentul efectuarii livrărilor.
Proces
Creștere a temperaturii de depozitare până la un nivel de +8..+10°C.
Durata
10 – 15 zile
Depozitarea cartofilor
Avantaje
- Deschideri utile de până la 60 m și diverse înălțimi ale pereților laterali
- Acoperiș în două ape cu pantă de 10° sau 22°
- Posibilitate de integrare a sistemelor de ventilație
- Climat controlat mulțumită diverselor tipuri de izolație, adaptate amplasamentului dvs. și soiurilor de cartofi
- Integrare a camerelor de încărcare, descărcare și sortare
- Reamplasare, adaptare și extindere facilă