Înființarea unei ferme avicole (pui de carne sau găini ouătoare) de regulă presupune implicarea unor specialiști (ingineri și veterinari).
Activitatea unei ferme avicole este reglementată de mai multe acte normative, cele mai importante sunt:
1. Ordinul 136 din 2006
2. Ordinul ANSVSA 30 din 30 Martie 2010
Iată câteva elemente importante de a lua în considerație:
1. Temperatura și umiditatea într-o hală avicolă
Sunt factori deosebiți de importanți pentru toate categoriile de păsări. Aceștia trebuie să asigure confortul termic în permanență pentru ca păsările să pună în evidență toate caracterele productive. Temperatura și umiditate sunt într-o strânsă legătură, ele influențând mecanismul de termoreglare a păsărilor. Datorită acestui fapt, variațiile de temperatură din adăpost trebuie să fie foarte mici. Se cunoaște faptul că temperatura normală a păsărolor este de 41-42C.
2. Ventilația într-o fermă metalică de pui
Managementul ventilației trebuie să asigure două obiective:
1. să păstreze factorii de microclimat în parametrii dezvoltării puiului conform ghidurilor tehnologice
2. să asigure o distribuție uniformă a aerului curat și să nu creeze curenți de aer.
Factorii de mediu sun interdependenți între ei astfel încât modificarea unui factor de microclimat influențează alt factor.
3. Pregătirea fermei metalice de pui pentru populare
Înainte de fiecare ciclul de populare și repopulare al fermei de pui, trebuie să fiți siguri că spațiile au fost bine decontaminate. Această etapă este deosebit de importantă pentru realizarea unui mediu de ceștere cât mai curat. Randamentul de siguranță microbiologică a puilor poate ajunge la un procent de 80% dacă se respectă intocmai măsurile sanitar-veterinare de prevenire și combatere a bolilor la pui.
Se decontaminează și se curăță:
– Pereții, tavanul și podeaua halei metalice
– Aleiile de deservire
– Tubulatura instalațiilor de admisie și evacuare a aerului din hală
– Instalațiile de adăpare și unde există bazinele de rupere a presiunii
– Antecamera halei de pui și găini ouătoare
– Perimetrul din exteriorul halei
– Sistemul de control al insectelor
– Nerespectarea etapelor de decontaminare cât și efectuarea unei operații de decontaminare superficială a halei avicole conduc la un risc mărit din punct de vedere epidemiologic cu repercursiuni grave din din punct de vedere economic.
4. Lumina, programul și intensitate într-o hală avicolă
Programul de lumină are un impact direct asupra ratei de creștere a puilor dar și asupra consumului de furaje. Astfel dacă se micșorează timpul de lumină puii nu mai au un timp suficient timp pentru a consuma hrană și apă.
5. Exemple de echipamente și utilaje necesare a fi integrate într-o fermă avicolă:
Utilaje de încălzire
Utilaje și echipamente pentru ventilație și controlul umidității
Utilaje pentru furajare
Utilaje pentru adăpare
Echipamente speciale de control computerizat