Decizia de a construi o fermă de vaci de lapte trebuie să pornească de la alegerea terenului construcției. APA fiind esențială pentru o fermă de vaci (cu atât mai mult pentru vaci de lapte), asigurarea sursei de apă pe terenul viitoarei ferme este primul pas.
Ferma de vaci se recomondă să includă spații distincte pentru grajd de vaci, adăpost tineret sau fermă de viței (15-90 zile), spațiu pentru fătare, spațiu pentru intreținerea vacilor în repaus mamar, sala de muls, spațiu așteptare sală de muls, infirmerie, cabinet veterinar, filtru sanitar, cameră pentru depozitarea laptelui dotată cu un tanc de răcire a laptelui, spațiu tehnic.
Grajdul pentru animale a se dota cu instalații de adăpare cu adăpători cu clapetă, instalații de iluminat, instalații de climatizare, instalații pentru rețeaua de alimentare cu apă.
Într-un proiect de fermă de vaci de lapte sau de carne, construcția se recomandă să aibă o înălțime la streașină de minimum 3,40 metri, iar la coama o înălțime de 6,68 metri. De asemenea la nivelul coamei a include un sistem de ventilare ce asigură o cât mai bună circulație a aerului. Prin înălțimea la coamă și la streașină se va asigura un volum de aer cât mai mare/necesar pentru animale.
Este foarte important la construcția fermei de vaci de carne sau de lapte, ce fel de acoperiș se folosește. Recomandăm optarea pentru acoperișul din panouri tip sandwich cu o grosime de minim 3 cm. Astfel de panouri sandwich previn realizarea condensului și implicit a umidității în timpul iernii și mențin un microclimat răcoros pe timp de vară. Un alt avantaj dat de panourile sandwich o reprezintă rapiditatea cu care acestea se montează.
Asigurandu-se o ventilație cât mai corespunzatoare pentru animale se va evita în acest fel creșterea umidității pe perioada de iarnă și temperaturile înalte în perioada de vară. România este caracterizată ca o țară cu ierni reci și veri foarte călduroase. De aceea un grajd de vaci la cheie trebuie să asigure condiții de ventilație naturală astfel încât aerul respirat de către animale să fie cât mai curat și cu puține particule de praf, amoniac, gaz de la dejecții și microorganisme. În timpul iernii trebuie realizată o viteză a aerului cât rnai scăzută evitând astfel producerea de curenți de aer, iar în timpul verii trebuie realizată o viteză a aerului mai mare realizându-se în acest fel un mediu cât mai răcoros pentru animale.
Producția de lapte poate crește în momentul în care animalele sunt expuse la lumină mai mult. Realizarea unui mediu cu o perioadă de lumină de 16 – 18 ore urmată de o perioada de intuneric de 8 ore au demonstrat creșterea producției de lapte cu 8 – 10 %. De asemenea perioada de expunere la lumină se poate extinde prin folosirea unui sistem de iluminat cât mai corespunzator. Folosirea luminatoarelor din policarbonat cu protectie UV si Infraorsu, reduce spectrul de lumina, în acest fel se realizează un iluminat natural prin evitarea realizarii efectului de seră in grajd. Pereții din cortine recomandăm să aibă o lățime de 3,5 metri, iar lungimea atât cât este grajdul de lung.