Sunteti aici: Acasa » Arhitecti si Proiectanti » Referinte

Centru de reciclare

Datele proiectului

 • Hale metalice cuplate
 • Configuratie 100% flexibila
 • Birouri la mezanin
Verificaspecificatii »
Piesa de conexiune - CLICK »
Fundatii - CLICK »
Fereastra - CLICK »
Piesa de conexiune - CLICK »

Proiect

Hale metalice cuplate

Frisomat a construit o hala dubla cuplata pentru un centru de reciclare. Hala mare tip Astra masoara 25 x 61 metri, cu inaltimea la streasina de 6 metri si o copertina pe peretele lateral. La aceasta hala am montat un acoperis plat de 11 x 21 metri (tip Flatrigma) cu inaltimea la streasina de de 6.5 metri. Ambele se imbina perfect, datorita sistemului Meccano de la Frisomat.

 

Configuratie 100% flexibila

Hala spatioasa tip Astra este utilizata avand ca destinatie centru de sortare si are 5 usi sectionale mari pentru utilitate maxima. Hala tip Flatrigma este utilizata ca spatiu de birouri Cele doua usi duble de sticla de la intrare si cele 13 ferestre confera o atmosfera placuta de lucru. Pentru izolarea zonei de birouri s-au folosit panouri sandwich cu grosimea de 120 mm. Izolatia in centrul de sortare consta in panouri sandwich cu o grosime de 80 mm la acoperis si casete structurale umplute cu izolatie de 90 mm la pereti.

 

Birouri la mezanin

Birourile pentru personalul administrativ al companiei sunt amplasate pe un planseu intermediar cu inaltime de 270 cm in hala Flatrigma. Capacitatea portanta a mezaninului este de 300 kg pe metru patrat, iar accesul se face printr-o scara de otel, realizata de Frisomat.

Piesa de conexiune - CLICK

 1. Hidroizolatie - Membrana PVC tip P Alkorplan F, cu grosime uniforma de 1.5 mm, rezistenta UV.

 2. Izolatie - Casete izolante din poliester (grosime de 90 mm ) (valoare lambda: 0.035 W/mK, valoare U: 0.27 W/m²K sau Rc = 3.7 m²K/W)

 3. Steeldeck - S280GD tabla profilata (TR106, 750 mm latime, cu 250 mm distanta intre cute, 0.75 mm grosime) cu strat de zinc 275 g/m² , plus 15 μm strat de vopsea poliester RAL 9002 (alb). 

 4. Profilul de montaj - 3 mm sectiune U in tabla S390 pentru fixarea pe orizontala a panourilor sandwich, cu imbinari ascunse. Profilul este prevazut pe toata lungimea stalpului, ceea ce permite panourilor instalate pe orizontal sa fie imbinate cu usurinta.

 5. Piesa de conexiune - Piesa de conexiune culisanta in interior, care lasa intact finisajul plat al acoperisului, cu o inclinare egala cu 1.72° ( 3 cm pe metru de inclinare). Fabricat din otel S235 cu o grosime de 8 mm, galvanizat la cald si prevazut cu gauri pentru montaj rapid, in stil Frisomat. Frisomat fabrica atat piese de conexiune interioare, cat si exterioare.
  Pe langa calcularea capacitatii portante a sectiunii, se furnizeaza si un raport de incercare. Dimensiunea exterioara este de 308 mm, pentru ca piesa de conexiune sa fie compatibila cu sectiuni variate de tipul Sigma S320 pana la grosimea maxima de 5 mm.

Fundatii - CLICK

 1. Stalpi de otel - Stalpi din otel laminat la rece, dublu Sigma sectiune (Σ320), galvanizat (275 g/m²).

 2. Izolatie - Casete structurale metalice cu grosime totala de 90 mm, umplute cu vata de sticla Coeficient de transfer termic (valoare lambda) egal cu 0.043 W/mK, iar valoarea U (valoarea de izolatie) egala cu 0.41 W/m²K (Rc = 2.42 m²K/W). Izolatia este acoperita cu tabla profilata TR 45.

 3. Punte termica - banda suplimentara de izolatie PUR intre plinta si casete structurale pentru a preveni puntea termica.

 4. Surub de ancorare - imbinare articulata (sunt transmise doar fortele de reactie orizontale si verticale, nu momentele de incovoiere) cu fundatii, utilizand doua ancore M20, cu lungimea de ancorare de 400 mm. Ancorele sunt inglobate in fundatia de beton utilizand o placa de ghidaj Frisomat pregatita dupa ce fundatiile au fost calculate. Geometria si consolidare bazei fundatiei vor fi se asemenea proiectate pe baza acestui calcul.

Fereastra - CLICK

 1. Umplerea PU - Spatiul liber dintre rama ferestrei si golul acesteia este umplut cu spuma poliuretanica. Acest lucru previne puntea termica si garanteaza o mai buna izolare.

 2. Sectiunea de ferestre - Cadrele ferestrelor sunt prevazute cu rupere de punte termica, astfel incat cadrele ferestrelor si panourile sandwich sa-si retina proprietatile termice. Golurile de ferestre sunt decupate dupa montarea panourilor sandwich. In acest mod garantam o pozitionare extrem de precisa.

 3. Panou sandwich - Foaie de tabla exterioara de 0.5 RAL9006 cu micro-profilare pentru aspect estetic. Foaie de tabla interioara de 0.45 mm Panourile sunt montate orizontal si atasate de cadrele dispuse la 4 m; izolatia este din polistiren EPS de 120 mm.

 4. Mastic de etansare - O piesa de etansare si masticul din silicon elastic neutru la marginea de sus a ferestrelor asigura rezistenta la apa. Utlizam o mono-componenta de etansare pe baza de polisiloxan, care trateaza termic datorata polimerizarii cauzata de umiditate.

Piesa de conexiune - CLICK

 1. Panouri sandwich de acoperis - Panouri termoizolante cu polistiren EPS avand grosimea de 88 mm (0.02 W/mK, U: 0.25 W/m²K, RAL 7022). Foaia de tabla interioara are o grosime de 0.45 mm, foaia de tabla exterioara este de 0.5 mm. Ambele sunt produse din otel galvanizat S280.

 2. Stalp - Stalpi din otel laminat la rece cu sectiunea Sigma (Σ320), gradul de calitate al otelului S390GD+Z, galvanizat (275 g/m²).

 3. Izolatie - Casete structurale cu vata de sticla de 90 mm grosime, conductivitate termica (valoare lambda) egala cu 0.043 W/mK si valoarea U egala cu 0.41W/m²K (Rc = 2.42 m²K/W). Izolatia este acoperita la exterior cu table trapezoidale (TR45).

 4. Copertina - consola de 3 metri, atasata direct la grinzile existente, care sunt extinse in afara cladirii. Izolatia nu este necesara, montantii fiind prelungiti, iar panele sunt montate putin mai sus. Astfel tabla trapezoidala exterioara se extinde in mod corespunzator.
  La extindere grinda cu zabrele (formata din profile C 160 la care se adauga montantii si diagonalele de tip C130) foloseste acelasi sistem. Acestea sunt asamblate intre ele folosind imbinari simple, cu suruburi (M16-T8.8).